Tips Menulis Profil Syarikat

Sama ada anda syarikat permulaan kecil atau syarikat kuasa syarikat, anda perlu membuat profil syarikat anda sendiri. Dan apa yang anda fikirkan sangat menarik kerana anda boleh menjadi pesta tunda yang tepat untuk pembaca, menjadikan anda melepaskan peluang untuk berjaya memasarkan jenama anda.

Untuk memastikan anda mendapat semua maklumat yang tepat untuk menarik minat pembaca, anda perlu memusingkan profil perniagaan tradisional dan lebih memikirkan khalayak anda daripada anda.

Dan untuk membantu anda melakukannya, kami telah menggariskan langkah terpenting yang perlu anda ikuti untuk membuat profil syarikat yang menawan.

  1. Kenal pasti Tujuan Profil
    Banyak perniagaan menggunakan profil syarikat untuk senario yang berbeza, termasuk laman web syarikat, portfolio perdagangan dan rancangan pelaburan. Oleh itu, sebelum anda meletakkan pena ke kertas, adalah mustahak untuk mengenal pasti satu-satunya tujuan profil tersebut. Anda boleh menyesuaikannya di peringkat kemudian jika diperlukan!

Katakan profil anda adalah untuk laman web perniagaan anda. Buat senarai topik yang ingin anda ketahui sebagai pembaca dan pastikan nada yang digunakan semasa menulis sesuai dengan khalayak sasaran anda. Anda tidak mahu membuatnya terdengar tersumbat dengan mengebom garis masa fakta, kerana – secara terus terang – tidak ada yang peduli (selain anda sendiri, tentu saja)!

  1. Tentukan Gaya
    Sekarang setelah anda menentukan jenis nada yang harus anda tetapkan untuk profil anda, inilah masanya untuk mengenal pasti bagaimana anda akan menyampaikan maklumat ini. Adakah anda mahukan gaya khas yang dipecah mengikut bahagian yang berlainan atau adakah anda mahu gaya ini disajikan dalam bentuk garis masa? Beberapa syarikat malah memilih untuk menceritakan kisah mereka dengan menggunakan gambar, seperti Philips.

Oleh itu, anda tidak perlu takut menjadi berbeza dan menjauhkan diri dari norma, selagi ia sesuai dengan jenama anda. Sebagai contoh, jika anda syarikat perakaunan, mungkin lebih baik berpegang pada format tradisional, yang juga akan merangkumi perincian penghargaan dan pencapaian baru-baru ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp us