apa itu laman web responsif

Apa itu rekabentuk web responsif

Reka bentuk web responsif (RWR) adalah pendekatan kepada reka bentuk web yang menjadikan laman web berfungsi dengan baik pada pelbagai peranti dan saiz tingkap atau skrin. Kerja-kerja baru-baru ini juga menganggap jarak penonton sebagai sebahagian daripada konteks tontonan sebagai lanjutan untuk RWD. Kandungan, reka bentuk dan prestasi diperlukan di semua peranti untuk memastikan kegunaan dan kepuasan.

Sebuah laman web yang direka dengan RWR  menyesuaikan susun atur ke persekitaran tontonan dengan menggunakan fluid , proportion based grids,  imej fleksibel, dan media CSS3 lanjutan peraturan @media, dengan cara berikut:

Konsep fluid grids memanggil ukuran elemen halaman untuk berada dalam unit relatif seperti peratusan, dan bukannya unit mutlak seperti piksel atau mata.

Imej fleksibel juga bersaiz dalam unit relatif, untuk menghalangnya daripada memaparkan di luar unsur yang mengandunginya.

Pertanyaan media membenarkan halaman menggunakan peraturan gaya CSS yang berlainan berdasarkan ciri-ciri peranti yang sedang dipaparkan pada tapak, mis. lebar permukaan rendering (lebar tetingkap penyemak imbas atau saiz paparan fizikal).

Susun atur responsif secara automatik menyesuaikan dan menyesuaikan diri dengan sebarang saiz skrin peranti, sama ada desktop, komputer riba, tablet, atau telefon bimbit.

Reka bentuk web responsif telah menjadi lebih penting kerana jumlah trafik mudah alih kini menyumbang lebih daripada separuh daripada jumlah lalu lintas internet. Oleh itu, Google mengumumkan Mobilegeddon pada tahun 2015, dan mula merangsang penarafan tapak yang mudah alih jika carian dibuat dari peranti mudah alih. Reka bentuk web responsif adalah contoh kepelbagaian antara muka pengguna.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

ms_MYMalay
en_USEnglish ms_MYMalay
WhatsApp chat