5 Tips SEO Mudah Untuk Ranking Yang Lebih Baik

5 Tips SEO Mudah Untuk Kedudukan Yang Lebih Baik

Ramai orang percaya bahawa SEO sukar tetapi ini tidak benar. Konfigurasi SEO asas sangat mudah dilaksanakan dan kadang-kadang ini hanya perlu anda lakukan untuk pendedahan maksimum pada semua enjin carian utama.
Jika anda sedang mencari panduan ringkas dengan tip SEO sederhana namun berkesan, maka anda berada di halaman yang betul, baca!

 1. Optimalkan tajuk, URL dan huraian anda
  Ini mungkin tip paling lama dalam SEO. Lihatlah contoh di bawah dan tanya diri anda soalan-soalan ini:

Tajuk dan deskripsi SEO yang mesra
Petua 1: Optimumkan tajuk laman, penerangan dan url anda
Mana yang lebih deskriptif?
Mana yang paling menarik dan mesra pengguna?
Mana yang memberikan anda idea yang sangat baik mengenai laman web ini tanpa mengklik?
Sekiranya anda melihat kedua-dua hasil carian, mana yang akan anda pilih?
Saya yakin bahawa ‘contoh pertama’ adalah jawapan anda kepada soalan-soalan di atas dan ini diharapkan kerana ia membentangkan:

Tajuk yang unik dan bermakna
Penerangan ringkas
URL yang diformat dengan baik
Semak laman web anda menggunakan cara pemikiran ini dan jika ada ruang untuk penambahbaikan dalam tajuk dan deskripsi anda, ini adalah keutamaan pertama anda dan langkah pertama yang hebat untuk mendapatkan kedudukan yang lebih baik.

Tajuk dan deskripsi halaman ditunjukkan dalam hasil carian, jadi ambil kesempatan ini dan ‘iklan’ laman web anda kepada pengguna yang berpotensi, dengan cara yang terbaik.
Tiga panduan ini akan membantu anda melalui proses ini:

 1. Menyediakan kandungan yang berguna dan terkini
  Kandungan terkini adalah penting untuk SEO
  Salah satu sebab mengapa anda mempunyai laman web atau blog adalah untuk menyediakan kandungan untuk membina audience, menjaga pembaca sedia ada atau dapatkan pelanggan baharu.

Dengan kandungan yang kami maksudkan dari artikel, video, maklumat grafik, tayangan slaid, muzik, ulasan, ulasan atau apa saja yang sesuai untuk niche anda.

Sekiranya kandungan anda statik, lama atau tidak diketahui maka kemungkinan pengunjung anda akan pergi dengan cepat dan tidak pernah kembali.

Apakah tindak balas pertama anda apabila anda melawati laman web yang mempunyai kandungan yang tidak lengkap? Sama seperti dengan pengguna yang melawat laman web anda.

Beberapa tahun yang lalu, kami selalu mengatakan kepada pelanggan bahawa pengemaskinian bukanlah faktor SEO yang sangat penting tetapi ini telah berubah kerana persaingan.

Terdapat persaingan yang hebat dalam setiap kata kunci (keyword) yang anda cari dan laman-laman web yang mempunyai kandungan yang paling berguna dan terkini, mempunyai lebih banyak peluang untuk memenangi persaingan.

Adakah ini bermakna bahawa anda perlu menghantar kandungan baru setiap hari? Tidak semestinya. Strategi penerbitan anda bergantung kepada beberapa faktor lain juga.

 1. Tingkatkan masa loading laman web

Kelajuan halaman adalah faktor ranking
Anda harus melakukan apa saja yang diperlukan untuk meningkatkan waktu loading dari laman web anda.

Jika anda telah membaca tentang perkara ini sebelum dan belum melakukan apa-apa, anda melakukan kesalahan besar.
Laman web yang lebih cepat menghasilkan lebih banyak conversion – Ini bermakna lebih banyak jualan, lebih ramai pelanggan RSS dan lebih banyak klik pada iklan anda (jika anda menggunakan Adsense sebagai contoh).

Lebih banyak halaman (pages) yang dilawati – Apabila laman web anda cepat loading, pengguna mungkin melawat lebih dari satu halaman sebelum mereka pergi.

Bagaimanakah anda dapat meningkatkan kelajuan laman web anda? Saya tahu bahawa ia bukan tugas yang mudah terutama jika anda bukan orang teknikal tetapi penting untuk mengendalikan kelajuan halaman tanpa tunggu lagi.

Jika anda tidak mampu untuk menyewa pakar SEO atau web developer untuk membuat laman web anda lebih cepat, apa yang boleh anda lakukan adalah seperti berikut:

Buang gambar besar
Buang fail JavaScript yang tidak diperlukan
Tukar ke penyedia hosting lebih cepat

 1. Pastikan laman web anda mesra mobile
  Petua 4: Optimumkan tapak web anda untuk mudah alih
  Petua 4: Optimumkan tapak web anda untuk mudah alih
  Terdapat banyak sebab mengapa laman web anda harus mesra mobile.

Pertama dan terpenting adalah hakikat bahawa kebanyakan pengguna anda datang dari mobile. Jika anda pergi dan periksa laporan Google analytics anda dan terutama laporan “Gambaran Keseluruhan Mudah Alih” (didapati di bawah AUDIENCES / MOBILE), anda akan melihat bahawa lebih daripada 70% trafik anda datang dari mobil.

Ini bermakna jika laman web anda tidak dioptimumkan untuk mobil view, orang-orang ini akan meninggalkan laman web anda dan mungkin tidak akan kembali lagi.

Kedua, Google telah memperkenalkan ‘indeks pertama mudah alih’, yang digunakan untuk mengindeks laman web mudah alih. Secara beransur-ansur indeks mudah alih ini akan digunakan untuk semua pengguna mudah alih.

Jika laman web anda tidak mesra mobil, ia tidak akan menjadi sebahagian daripada indeks mudah alih Google dan ini bermakna penurunan trafik yang besar.

Apa yang perlu anda lakukan? Tiga langkah mudah:

1 – Uji tapak web anda dengan Ujian Friendly Mobile Google dan cuba laksanakan cadangan mereka untuk membuat laman web mudah alih anda mesra.

2 – Pastikan kandungan yang anda tunjukkan kepada pengguna mudah alih adalah sama (atau sangat dekat), kepada kandungan yang anda ada di tapak web desktop anda.

Ini termasuk kedua-dua kandungan, imej dan pautan. Sekiranya anda sudah mempunyai laman web responsif maka ini tidak sepatutnya menjadi masalah.

3 – Uji tapak web anda dengan ujian kelajuan mudah alih Google. Saya telah disebutkan di atas bahawa kelajuan adalah penting untuk SEO tetapi untuk laman web mudah alih ia juga kritikal.

Ukur berapa lama masa yang diambil untuk memuatkan halaman anda pada sambungan mudah alih biasa (3G) dan ambil semua tindakan yang diperlukan untuk meningkatkan kelajuan sebanyak mungkin.

 1. Daftar tapak web anda dengan alat webmaster Google dan Bing
  Tidak berdaftar dengan webmaster tools seperti memandu dengan mata tertutup.
  Ini benar dan saya tidak boleh memikirkan sebarang sebab yang sah tentang mengapa anda tidak memanfaatkan sepenuhnya maklumat yang diberikan kepada anda oleh Google dan Bing.

Sebaik sahaja anda melalui proses pendaftaran dan melakukan beberapa konfigurasi asas, anda akan diberitahu jika terdapat masalah dengan laman web anda dan juga mula melihat beberapa fakta menarik mengenai laman web anda seperti:

Bilangan halaman indeks
Bilangan pautan masuk
Pertanyaan carian
Kesalahan crawling
Bilangan pautan dalaman

5 tips di atas adalah mudah tetapi pada masa yang sama mereka juga sangat penting.

Jika anda menjalankan blog, e-commerce atau laman web dan anda tidak mendapat trafik dari enjin carian, maka anda perlu memastikan bahawa anda telah melaksanakan 5 petua di atas dengan betul.

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *