perkara penting bisnes online

5 Kemahiran yang perlu anda ada untuk menjalankan perniagaan dalam talian

Apa yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan dalam talian? Adakah anda perlu menulis rencana perniagaan yang hebat, reka bentuk grafik yang menakjubkan atau kraf salinan berkesan?

Bergantung kepada jenis perniagaan anda yang tepat, terdapat pelbagai kemahiran yang baik. Tetapi tidak semuanya mesti ada, dan itu patut dilihat di sini. Kerana sesetengah kemahiran sangat penting untuk kejayaan anda dalam ruang dalam talian.

Jika anda ingin menjalankan perniagaan dalam talian, anda perlu menguasai lima kemahiran yang mesti ada.

 

  1. Teknikal

Perniagaan dalam talian adalah di mana kebolehan teknikal anda akan diuji. Mendaftarkan domain dan membeli pelan hosting adalah mudah. Banyak tuan rumah bahkan membiarkan anda memasang WordPress dengan satu klik sahaja.

Tetapi perkara boleh menjadi sangat rumit dari sana. Bagaimana jika anda ingin merancang adat template untuk laman web anda? Bagaimana jika laman WordPress anda diretas, dan anda perlu mendapatkannya kembali dan berjalan secepat mungkin? Bagaimana jika anda perlu memasang skrip atau menetapkan lajur dalam pangkalan data MySQL anda? Bagaimana jika anda perlu kod dan membangunkan aplikasi web proprietari?

Terdapat banyak aspek teknikal untuk menjalankan laman web yang berbeza dari segi kerumitan. Anda boleh mengupdate dan mengupah freelancer untuk melakukan beberapa kerja, tetapi sebaiknya mengetahui cara kerja, jika anda menghadapi sebarang masalah atau kecemasan.

Kemahiran teknikal sangat penting dengan perniagaan e-dagang dan SaaS, yang biasanya lebih terlibat daripada perniagaan generasi penjanaan, afiliasi dan gaya pengiklanan.

 

  1. SEO

Untuk kebanyakan laman web, pencarian organik adalah sumber lalu lintas nombor satu. Sekiranya anda tidak melakukan penyelidikan kata kunci anda, membuat kandungan yang dioptimumkan dan sentiasa tweaking laman web anda untuk meningkatkan SEOnya, perniagaan anda tidak akan kekal kompetitif di ruang dalam talian.

Penyelidikan kata kunci sebenarnya hanya titik permulaan. Anda ingin membiasakan diri dengan Pihak Berkuasa Halaman dan Pihak Berkuasa Domain, reka bentuk responsif, bangunan backlink, kod bersih, masa beban dan banyak lagi.

Tetapi fokus utama anda harus menilai kandungan anda dalam pencarian, karena terdapat banyak aspek teknis dalam dunia SEO yang terus bergeser, dan tetap dengan itu semua adalah pekerjaan penuh waktu dalam dan dari dirinya sendiri. Tidak ada cara untuk kekal di atasnya apabila anda menjalankan perniagaan.

 

Sekali lagi, menyewa secara percuma atau agensi secara strategik mungkin menjadi cara yang lebih baik untuk memastikan laman web anda dioptimumkan dalam jangka panjang. Walau bagaimanapun, pengetahuan yang anda peroleh tidak akan sia-sia, kerana anda juga dapat mengesahkan kualiti kerja penyumberan luar jika anda memilih untuk membayar perkhidmatan SEO.

 

  1. Penciptaan kandungan

Keupayaan untuk menghasilkan kandungan yang optimum, bernilai tambah dan enjin carian optima adalah kunci untuk menjalankan perniagaan dalam talian yang berjaya dalam persekitaran dalam talian hari ini. Kandungan memacu lalu lintas, membina kepercayaan dan menarik petunjuk baru dan pelanggan ke perniagaan anda.

Ini sering bermakna menulis artikel dan catatan blog, yang boleh menjadi proses yang memakan masa. Podcast audio dan video juga agak berkesan, tetapi boleh menjadi lebih intensif dari segi masa, wang dan usaha yang diperlukan.

Dengan ini, jangan memandang rendah nilai kandungan, kerana ia mungkin menjadi penggerak utama lalu lintas ke laman web anda. Anda ingin membuat dan mengurus kalendar editorial, menempuh jadual penerbitan dan membuat kandungan berharga yang menjawab soalan audiens sasaran anda.

Kandungan membina kredibiliti dengan pengunjung yang datang ke laman web anda, dan pengguna lebih cenderung untuk mempercayai perniagaan yang menyediakan kandungan berharga. Jangan lupa untuk meletakkan strategi untuk mendapatkan pengunjung ke senarai e-mel anda.

 

  1. Kepakaran dalam bidang tertentu

Adakah anda berpengetahuan dalam bidang khusus yang anda sedang merancang untuk menjalankan perniagaan? Jika tidak, anda mungkin mahu memikirkan semula pilihan topik anda.

Untuk membina kepercayaan dengan penonton anda, anda perlu dapat menunjukkan bahawa anda berpengetahuan dan berpengalaman dalam industri anda.

Ini tidak bermakna bahawa anda perlu mengetahui semua selok-belok niche anda, kerana banyak usahawan memulakan perjalanan mereka dengan cukup pemahaman tentang topik mereka. Tetapi jika mereka telah meningkat dengan cepat dalam bidang mereka, itu kerana mereka melabur dalam pertumbuhan mereka dan menjadi pelajar yang gemilang.

Di samping itu, jika anda berminat dengan projek, anda lebih cenderung untuk melekatinya sepanjang jangka panjang. Perniagaan memerlukan ketabahan, dan anda kurang cenderung untuk tetap dengan mengisar jika projek itu anda tidak peduli. Keistimewaan dalam bidang tertentu akan membantu anda membina pihak berkuasa di ruang anda.

 

  1. Pengiklanan berbayar

Walaupun kandungan boleh memacu banyak trafik organik, lalu lintas berbayar juga sangat berharga.

Kebanyakan platform pengiklanan mempunyai pilihan penargetan dan penyaringan yang luas yang membolehkan anda mencapai sasaran pelanggan dengan lebih baik. Mereka juga membolehkan anda menguji keberkesanan halaman pendaratan dan tawaran produk atau perkhidmatan anda.

Tetapi penting untuk diingat bahawa pengiklanan tidak semestinya penyelesaian set-dan-lupa. Membuat iklan yang efektif dan menyempurnakan penargetan anda boleh menjadi cabaran melainkan anda mempunyai pengalaman sebelumnya. Pengoptimuman penukaran menjadi lebih penting apabila anda membelanjakan wang untuk membawa orang ke laman web anda.

Ada banyak yang anda boleh tahu melalui percubaan dan kesilapan dengan pengiklanan, tetapi anda pasti tidak akan membazirkan wang dalam proses itu. Jika anda tidak yakin dengan pengetahuan iklan berbayar anda atau tidak mempunyai anggaran yang besar, anda akan mahu meluangkan masa untuk belajar, atau menyewa pakar yang dapat membantu anda membuat kempen yang efektif.

 

Kesimpulan

Sekiranya anda menjalankan perniagaan dalam talian, anda perlu memakai banyak topi yang berbeza. Tidak kira apa perniagaan yang anda masuki – walaupun ia merupakan perniagaan batu bata-dan-mortar – multitasking tidak dapat dielakkan.

Yang penting adalah untuk memberi tumpuan kepada tugas peringkat tinggi yang akan membantu anda mengembangkan perniagaan anda. Anda boleh mula sistematis dan mewakilkan tugas sambil meningkatkan pendapatan dan sampai ke titik di mana anda boleh menyewa. Sesetengah tugas juga boleh disumberkan kepada freelancers.

Tetapi, senarai ini membantu anda mengetahui kemahiran yang anda perlukan untuk menjalankan perniagaan dalam talian, jadi sekarang anda boleh mempelajari dan memupuk pengetahuan yang diperlukan untuk berjaya dalam talian.

 

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

ms_MYMalay
en_USEnglish ms_MYMalay
WhatsApp chat