Cara untuk kurangkan Bandwidth dan Penggunaan Penyimpanan Laman Web Anda

Adakah anda tercari-cari cara paling cepat dan mudah menggunakan size file (movies contohnya) di laman web tanpa mengurangkan penggunaan bandwith dan storage? Jom baca..

Bila anda meletakkan media di laman web ianya akan mengurangkan storage laman webdan bila pelawat melihat media berkenaan, ianya akan mengurangkan pula bandwidth laman web anda.Jika media itu bersaiz kecil, mungkin tak perlu risau sangat tapi bila anda nak menggunakan media bersaiz besar ianya akan memberi kesan besar keatas size storage dan bandwith. Jika anda mempunyai storage dan bandwith yang terhad, anda boleh cuba cara ini.

Contohnya, anda nak meletakkan movie or video anda di laman web. Anda boleh terlebih dahulu upload di YouTube dan copy linknya sahaja atau boleh copy “embed code” kemudian letak di laman web anda. Bandwidth anda tidak akan terjejas kerana bandwidth yang terjejas hanya dari tempat anda upload video itu. Cara ini juga dapat menjimatkan storage laman web anda.

Untuk gambar pula, anda boleh upload ke penyedia gambar luar seperti Amazon S3, Imageshack, Flickr, Photobucket, Google image dan sebagainya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *