Basic Blog Tutorial bg yg baru guna platform blogger.com

Panduan menggunakan blog blogger.com bagi newbies

Ini adalah tutorial utk yg baru gunakan platform blogger.com.. mungkin ramai yg dh tahu tp ramai juga tau yg belum tahu basic ni.Ada yg zero pasal blog ni..so, utk memudahkn anda yg baru kenal blog or siapa saja yg nak tahu basic ni..first, welcome to blogger.com dan selamat berblog..

Log in www.blogger.com (maybe full layout tak boleh view gunakan mobile phone..so, kna edit guna pc juga)
Pilih blog IF ADA MORE THAN 1 BLOG (CLICK DROP DOWN MENU)

 POSTS (CLICK New post) utk create post baru..

CARA LETAK LABEL YG BETUL – Label ni
actually mcm kategori. Cth: artikel/post pasal Shaklee boleh ltk under label Shaklee,
pasal petua under label petua n etc..once org click LABEL tu, akan keluar semua post yg berkaitan or yg duk under same label.. jgn pulak buat tajuk entri pada label tu or #hashtag..ni bkn mcm dlm FB or instagram..bila org click just keluar posts dlm blog kita je..ni mistake yg biase blogger baru buat..

LAYOUT

Kat sini tempat untuk tmbh widget drag or
ubah suai kedudukan widget atau sbgainya.. klu nk tmbh widget baru just click (ADD
A GADGET) Later boleh drag nk ltak kat mana..
*kedudukan layout bergantung pd template design

  PAGES (untk standard blogger template..klu advance kna edit html code)

Untuk create page lain kat bhagian ats
sebelah HOME.. create new page..
Bila dh siap create beberapa page baru..
Next, click LAYOUT.. dekat Pages gadget tu
click edit

Akan kluar pop up window mcm kat atas tu..

under home yg ade button select tu, nanti akn ada page lain yg baru create
tadi..so, boleh TICK page mana yg nk display kat blog..ok that’s all very simple tutorial utk newbies..nak tutorial utk edit html code, email rozi, nanti rozi up entry or just email tips or tutorial..sorry, x sempat nk update blog..

Subscribe to our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Share this post with your friends

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *