9 Kemahiran Menjual Dengan Betul

Adakah anda sedang mencari teknik menjual dengan betul atau ingin menambahbaik kemahiran menjual anda?

Anda boleh cuba 10 cara berikut:

1. Bersikap konsisten

Anda tidak akan kemana-mana jika tidak mengaambil langkah seterusnya.  kejayaan tiba bila anda terus melangkah selangkah ke hadapan setiap hari. Jadualkan waktu secara berkala untuk mencari prospek. Jangan mencari prospek hanya apabila anda mempunyai masa atau perniagaan tidak baik. Anda perlu konsisten dalam perniagaan.

2. Follow-up dengan cepat

Lebih banyak penjualan hilang kerana jurujual gagal follow-up prospek. Tindak lanjut pantas adalah penting pada setiap fasa proses penjualan dari prospek hingga close sale.

3. Dapatkan hasil yang pelanggan mahukan

Ini bukan mengenai ciri produk anda. Kejayaan penjualan adalah mengenai keperluan pelanggan. Semakin cepat anda mendapatkan pelanggan untuk berkongsi dengan anda apa hasil yang mereka inginkan, semakin cepat anda dapat menjadikannya fokus. Sale adalah mengenai bagaimana anda dapat menolong pelanggan memenuhi kehendak mereka.

4. Percaya pada diri sendiri

Sekiranya anda tidak percaya pada diri sendiri, bagaimana anda mengharapkan orang lain mempercayai anda?

5. Nyatakan harga anda dengan yakin

Lebih banyak potongan harga diberikan kerana jurujual tidak mempercayai harganya sendiri kerana permintaan pelanggan. Semasa memberikan harga, pastikan anda mempunyai bahasa badan yang mantap, suara yang kuat, dan hubungan mata yang baik. Setelah menyatakan harga anda, diamlah.

6. Ketahui cara menggunakan masa anda sendiri

Aset paling berharga yang anda miliki sebagai jurujual bukanlah yang anda jual; ini adalah masa anda sendiri. Terlalu banyak masa yang terbuang untuk bersiap untuk menjual, memikirkan untuk menjual, bersiap untuk menjual, dan lain-lain. Anda mempunyai satu objektif – menghabiskan banyak masa anda dalam hubungan langsung dengan pelanggan.

7. Jangan meluangkan masa dengan orang yang tidak bermotivasi membeli

Ini mungkin prospek yang tidak lebih dari seorang suspek atau seseorang yang mudah dibicarakan, tetapi masalahnya sama – usaha sia-sia. Semakin cepat anda melayakkan orang yang anda ajak bicara, semakin baik anda dan prospek.

8. Terima tanggungjawab sepenuhnya. Jangan sekali-kali membuat alasan.

Sekiranya anda ingin membuat alasan, itu baik, tetapi semasa anda melakukannya, teruskan dan buat alasan lain mengapa anda tidak berjaya sebagai jurujual.

9. Mempunyai matlamat dan bermotivasi peribadi.

Jangan tunggu orang lain memotivasi anda. Mereka tidak boleh. Hanya anda yang dapat memotivasi diri sendiri, dan salah satu cara termudah adalah dengan menetapkan matlamat yang anda tahu dapat anda capai dan membiarkan kejayaan anda mendorong anda mencapai lebih banyak kejayaan.

Mulakan hari ini untuk bertindak menambah kemahiran menjual anda dengan petua jualan ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *