8 Petua Untuk Menjalankan Perniagaan Dalam Talian yang Berjaya

Kita berada dalam dunia yang terhubung hari ini. Internet, bersama dengan telefon pintar, telah mengubah cara perniagaan dijalankan.

Berikut adalah beberapa cara untuk menjalankan perniagaan dalam talian yang berjaya.

Susun Aset Web Anda
Ini meluas lebih jauh daripada sekadar mengatur perniagaan anda. Aset web anda adalah segala-galanya dari laman web anda hingga profil media sosial anda ke akaun hosting anda. Ini mesti teratur.

Semua aset yang berkaitan harus dioptimumkan untuk jenama anda. Contohnya, media sosial dan laman web anda harus mempunyai kata kunci yang berkaitan. Mereka harus masuk dalam rancangan pemasaran bersepadu. Dan maklumat tersebut harus dikemas kini sepenuhnya dengan maklumat terkini mengenai syarikat anda.

Simpan Rekod Pelanggan dengan Selamat
Satu masalah yang dimiliki oleh pemilik perniagaan ialah mereka perlu menyimpan rekod dengan selamat. Anda mempunyai tanggungjawab undang-undang untuk melindungi maklumat pelanggan yang diperoleh secara dalam talian. Contohnya, anda harus menyimpan maklumat pada peranti yang berasingan dan mempunyai sejumlah sandaran yang selamat.

Sistem anda mesti sentiasa dikemas kini dan kawalan harus dilaksanakan dan akses harus dibatasi hanya untuk pekerja tertentu.

Anda harus mempunyai sistem untuk memusnahkan perkara seperti butiran kad kredit dengan selamat apabila tidak diperlukan lagi.

Adakah anda tahu persaingan anda?
Sebarang perniagaan yang baik akan mengetahui persaingannya. Anda harus tahu siapa yang anda bersaing agar anda tahu mengapa pelanggan memilih anda daripada yang lain, atau sebaliknya. Tidak ada yang lebih penting daripada dunia dalam talian.

Anda harus menyedari saluran media sosial yang digunakan oleh persaingan anda. Dan anda harus memeriksa penggunaan kata kunci dari semua pesaing anda menggunakan pelbagai alat yang disediakan oleh Google.

Lindungi Reputasi Dalam Talian Jenama Anda
Perniagaan dalam talian adalah mengenai reputasi. Kesalahan sedikit pun boleh mencemarkan jenama anda selama-lamanya. Kuncinya adalah kawalan. Sediakan pemberitahuan Google Alert untuk jenama anda. Dengan begitu, anda dapat memeriksa sebutan jenama anda.

Mempunyai garis panduan penjenamaan dan media sosial yang tegas, jadi sesiapa yang membuat catatan atas nama jenama anda menyedari apa yang anda harapkan dari mereka. Belajar menangani aduan pelanggan dan mengamalkan cara menyelesaikan masalah; walaupun pelanggan itu salah.

Melabur dalam sambungan internet yang baik
Sekiranya anda berada dalam talian, anda memerlukan sambungan internet yang baik. Kadang kala, saya berkorban pada sambungan internet yang baik, hanya untuk menyedari bahawa saya tidak dapat bertindak pantas atas pesanan penting. Tanpa sambungan internet yang pantas, anda boleh terlepas pesanan dan pertanyaan pelanggan. Ringkasnya, perniagaan anda boleh lumpuh.

Ikuti perkembangan Trend Terkini
Dunia dalam talian adalah dunia yang sentiasa berubah dan berkembang. Ia berkembang lebih pantas daripada apa sahaja yang anda akan lihat di dunia nyata. Selain itu, anda akan melihat tren media sosial sentiasa berubah.

Anda mesti berada di atas ini agar anda dapat memimpin pemasaran dan penjenamaan dalam talian.

Berterusan
Tidak banyak perniagaan menjadi kisah kejayaan semalam. Ini adalah sesuatu yang mesti anda terima sekiranya anda ingin memasuki dunia perniagaan. Kegigihan akan terbayar pada akhirnya sekiranya anda terus melakukan semua perkara yang betul. Anda harus konsisten dan tetap fokus pada matlamat anda.

Adakah anda tahu kebanyakan permulaan memerlukan tiga hingga lima tahun sebelum mereka mula memperoleh keuntungan?

Ketahui Waktu Memanggilnya Berhenti
Kadang kala idea akan gagal. Cabaran terbesar bagi seorang usahawan adalah mengetahui bila idea gagal. Tidak ada gunanya berusaha menghidupkan itik mati. Oleh itu, jangan takut untuk menukar haluan jika perlu.

Kesimpulannya
Menjalankan perniagaan sememangnya berisiko. Luangkan masa untuk belajar dan berkembang adalah salah satu pelaburan terbaik yang boleh anda buat untuk mengurangkan risiko ini.