5 Petua Pemasaran untuk Perniagaan Dalam Talian yang Berjaya

Pemasaran. Banyak perniagaan yang dimulakan membenci kata itu dan pemasaran dalam talian boleh menjadi lebih mencabar. Oleh kerana terdapat laman web dan perniagaan yang bersaing di hampir setiap ceruk yang dapat dibayangkan, menggunakan pemasaran untuk menonjol dari rakan sebaya dalam talian anda sepertinya merupakan cabaran yang luar biasa. Ini lebih-lebih lagi jika anda tidak mempunyai banyak wang untuk dimasukkan ke dalam anggaran pemasaran anda.

Tetapi ada banyak petua yang boleh digunakan oleh perniagaan dalam talian untuk memasarkan perniagaan mereka tidak kira keadaan kewangan mereka. Berikut adalah lima petua untuk mengembangkan strategi pemasaran dalam talian yang berjaya.

Jangan lupa khalayak anda
Ini adalah petua paling mudah, namun paling penting kerana penyelidikan pasaran sangat penting untuk pemasaran. Adakah demografi tertentu yang ingin anda tarik? Laman web apa yang sering dilakukan oleh demografi itu? Apa kualiti yang akan mereka cari ketika mereka melihat produk anda dan bagaimana anda dapat menunjukkan bahawa produk anda mempunyai kualiti tersebut?
Ini hanya beberapa pertanyaan yang mana perniagaan dalam talian harus tahu jawapannya sebelum mereka merancang strategi pemasaran. Datang dengan beberapa soalan terbuka yang baik dan kemudian buat kajian pasaran anda sendiri. Bersikap sosial dan minta pendapat pelanggan dan periksa apa yang orang katakan mengenai syarikat anda di media sosial. Ini akan membantu anda mengenal pasti kelemahan anda dan mengetahui bagaimana strategi pemasaran anda.

Lihatlah Pemasaran Kandungan
Daripada membeli iklan di Google atau merancang beberapa laman web yang rumit, anda boleh membuat blog atau Instagram ringkas yang memperincikan sedikit fakta mengenai perniagaan anda. Anda boleh mengambil pendekatan humanis yang menunjukkan perniagaan anda sebagai tempat yang mesra dan mesra, atau membincangkan selok-belok industri dengan cara yang lebih teknikal. Seperti yang dinyatakan di atas, anda harus mengetahui seperti apa khalayak sasaran anda dan kemudian membuat kandungan yang sesuai dengan mereka.
Pemasaran kandungan lebih murah berbanding dengan pendekatan tradisional, tetapi sangat mencabar. Anda perlu mengemas kini kandungan anda secara berkala, memikirkan perkara menarik untuk disampaikan sepanjang masa, dan membuat blog atau video yang dibuat dengan baik untuk menarik orang ke laman web anda. Sekiranya anda berminat untuk mempelajari lebih lanjut mengenai pemasaran kandungan, maka Content Marketing Institute adalah tempat yang baik untuk memulakan.

Aktifkan di media sosial
Walaupun anda membuat catatan blog terhebat yang pernah ada, tidak menjadi masalah jika tidak ada yang membacanya. Tempat seperti WordPress adalah cara yang baik untuk mengatur pemasaran kandungan, tetapi pemasaran kandungan mesti dikaitkan dengan kempen pemasaran media sosial untuk menyebarkannya kepada calon pembaca.
Tetapi strategi media sosial yang aktif tidak bermaksud membuat akaun perniagaan di setiap laman web media sosial. Fokus pada salah satu laman web sosial utama dan perlahan-lahan menyebarkannya ke laman web yang lain, setelah anda mengikuti laman web pertama anda. Facebook mungkin merupakan pilihan lalai, tetapi anda boleh menggunakan LinkedIn jika perniagaan anda lebih formal dan profesional dan Instagram atau Pinterest jika perniagaan anda lebih santai. Dan elakkan Twitter.

Strategi pemasaran media sosial adalah bidang utama, dan artikel ini dapat memberikan petunjuk tambahan mengenai apa yang harus dilakukan.

Memahami kepentingan SEO
Strategi media sosial yang baik sangat penting, tetapi Google tetap menjadi salah satu alat terbesar yang dapat digunakan oleh pelanggan baru untuk mengetahui perniagaan anda. Untuk itu, penting untuk mempunyai strategi pengoptimuman mesin pencari (SEO) yang baik.
Ingat bahawa Google menjejaki dan memberi peringkat laman web dengan berapa banyak halaman lain yang dihubungkan ke laman web tersebut. Ini bermaksud bahawa anda ingin memautkan ke halaman lain sehingga laman web tersebut dapat menghubungkan kembali kepada anda. Anda juga perlu mengemas kini kandungan anda secara berkala. Sekiranya anda melakukannya, yang lain akan memautkan artikel dan video baru yang anda hasilkan, menjadikan laman web anda lebih tinggi pada kedudukan carian.

Dieter Hsiao, Ketua Pegawai Eksekutif Mezzologic, percaya bahawa syarikat mesti mengambil pendekatan holistik untuk menghubungkan bangunan, yang bermaksud mengumpulkan pautan dari pelbagai saluran.

β€œIni memaksimumkan kehadiran web syarikat, memastikan bahawa pelanggan dapat dengan mudah mencari dan memperoleh maklumat dan sumber yang mereka perlukan – dan menjadikannya mudah dan menyenangkan untuk meneliti dan membeli produk syarikat,” kata Hsiao.

Walaupun terdapat helah kecil yang dapat anda gunakan untuk meningkatkan penilaian SEO anda seperti pautan dan menggunakan kata kunci utama secara konsisten, fahami bahawa cara terbaik untuk mendapatkan yang tinggi dalam carian Google adalah dengan mengeluarkan kandungan berkualiti dan konsisten. Saya tidak dapat menekankan betapa pentingnya pemasaran kandungan dan kandungan untuk strategi dalam talian.

Melayan pelanggan bergerak
Kami tahu bahawa orang menggunakan telefon bimbit mereka untuk pergi dalam talian dan menjalankan perniagaan lebih daripada sebelumnya, tetapi kami masih memandang rendah berapa banyak. Laporan April 2016 dari comScore menunjukkan bahawa 65 peratus masa media digital kini dihabiskan di telefon bimbit.
Oleh itu, perniagaan apa pun mesti mempunyai strategi bergerak. Ini bermaksud bahawa perlu untuk merancang laman web anda supaya mudah dilayari oleh pengguna mudah alih. Mungkin merupakan idea yang baik untuk membuat laman web yang terpisah untuk pengguna mudah alih, terutama jika perniagaan kecil anda adalah peruncit atau restoran. Lihat juga untuk mendapatkan lebih sedikit maklumat di setiap halaman web – sementara orang mungkin menghabiskan lebih banyak masa di telefon bimbit berbanding dengan desktop, mereka masih menghabiskan lebih sedikit masa untuk setiap halaman berbanding dengan desktop.

Sekurang-kurangnya, membuat laman web yang sukar diakses dan dilayari dengan telefon bimbit akan melambatkan lalu lintas ke laman web anda. Pastikan masalah yang berpotensi dapat diatasi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *