5 Idea Mulakan Perniagaan Tanpa Modal Secara Online

Dunia internet adalah sangat luas tanpa batas. Sesiapa sahaja boleh memulakan perniagaan dalam talian dan menghasilkan wang. Sesiapa sahaja yang mempunyai komputer dan telefon pintar, boleh memulakan perniagaan mereka sendiri. Ianya hampir tidak memerlukan pengalaman teknikal. Hari ini terdapat banyak alat yang boleh anda gunakan untuk membina perniagaan dalam talian yang menjadikan kerja teknikal jauh lebih mudah daripada sebelumnya.

Anda juga boleh tinggal di mana sahaja yang anda mahukan, mengatur jadual anda sendiri, dan bekerja sedikit atau sebanyak yang anda mahukan, bergantung pada seberapa cepat atau besar yang anda mahukan perniagaan anda berkembang. Tidak ada pengalaman perniagaan atau pemasaran yang diperlukan. Ini adalah media yang benar-benar bebas untuk keusahawanan.

Paling penting, tidak seperti perniagaan fizikal yang mempunyai kedai, anda tidak memerlukan banyak modal permulaan. Sebenarnya, anda boleh menjalankan banyak perniagaan internet tanpa wang sama sekali kerana begitu banyak perkhidmatan percuma memudahkan anda. Contohnya, anda boleh membuat laman web atau blog secara percuma menggunakan WordPress. Atau anda boleh memanfaatkan laman web pihak ketiga seperti Amazon atau eBay untuk menjual barang tanpa kos inventori. Anda menggunakan platform penjualan mereka sebagai pertukaran untuk memberikan potongan penjualan anda.

Dan ini hanyalah permulaan dari pelbagai cabaran permulaan e-dagang tanpa wang yang ada. Mari kita pertimbangkan lima cara terbaik untuk memulakan perniagaan dalam talian dan menjana wang dalam talian dengan kos minimum atau tanpa kos sama sekali.

1. Drop shipping

Anda mungkin sudah biasa mendengar perkataan ini. Ianya makin popular dikalangan surirumah mahupun pekerja yang emnjadikan dropship sebagai part time business. Idea asas di sebalik perniagaan dropship dalam talian adalah bahawa, sebagai pemilik perniagaan kecil, anda tidak perlu menyimpan inventori produk (atau inventori apa pun) yang besar atau mengendalikan penghantaran kepada pelanggan anda. Itu mengurangkan kos kewangan dan risiko memiliki kedai yang penuh dengan barang yang mungkin tidak terjual, dan masalah mengirim pesanan ke seluruh negara atau dunia. Sebenarnya, anda tidak perlu membuat atau menyimpan produk sama sekali.

Satu-satunya perkara yang harus anda fokuskan ialah pemasaran dan iklan untuk mencari pelanggan dan membuat penjualan. Setelah penjualan dibuat selebihnya dikendalikan oleh orang lain. Satu-satunya kos anda adalah perbelanjaan pemasaran dan iklan untuk memperoleh pelanggan baru. Anda mungkin memerlukan internet atau membayar hosting anda sendiri supaya nampak lebih professional.

Setelah selesai, anda akan bekerjasama dengan syarikat yang pakar dalam dropship. Begini cara kerjanya:

Anda menyenaraikan produk yang akan dijual di laman web anda atau platform seperti Shoppee, Lazada, Lelong dan sebagainya.

Apabila salah seorang pelanggan anda membuat pembelian, anda membeli produk tersebut dari syarikat pihak ketiga (pengirim barang, biasanya pengilang atau pemborong) dengan harga yang lebih rendah. Proses ini semudah meneruskan pesanan dari pelanggan anda, proses yang benar-benar dapat dibuat secara automatik sepenuhnya. (Ingat, anda tidak mempunyai risiko membeli inventori kerana penjualan telah dilakukan).
Dropshipper anda kemudian menghantar produk tersebut kepada pelanggan

Cukup mudah, bukan? Dengan dropship, anda boleh menawarkan pelbagai jenis produk, jadi perbelanjaan operasi untuk perniagaan anda sangat rendah.

Apa kelemahan model perniagaan dropship? Anda harus mencari syarikat yang bereputasi baik yang boleh anda harapkan untuk disampaikan kepada pelanggan anda. Sekiranya pesanan terlambat atau tidak keluar — atau produk kurang berkualiti — anda akan dipersalahkan, kerana syarikat anda mewakili produk dan pengalaman pelanggan.

Juga, kerana pasaran ini sangat kompetitif, dari segi margin — iaitu perbezaan antara harga borong dan berapa harga produk yang anda dapat jual — lebih rendah, jadi ini akan menjadi perniagaan jenis ini tinggi untuk menjana pendapatan yang lumayan. Walaubagaimanapun ia adalah pilihan permulaan yang rendah atau tanpa kos.

Salah satu cara untuk menonjol dari persaingan dengan perniagaan dropship adalah dengan melabel produk anda secara peribadi. Ini bermaksud anda meletakkan label / jenama anda sendiri pada produk yang dihasilkan pengeluar. Dengan cara itu anda tidak menjual jenama produk yang sama dan hanya bersaing dengan harga; sebaliknya anda boleh menggunakan jenama anda sendiri dan menghadapi persaingan yang lebih sedikit.

Fikirkan ketika anda mencari ubat di farmasi; nama jenama dijual dengan harga yang lebih tinggi dan orang berpendapat ia berbeza dengan jenama biasa walaupun ramuannya sama. Pertimbangkan faktor-faktor penting ini ketika mencari produk dropship yang baik.

Sesiapa yang mempertimbangkan perniagaan dropship harus mempertimbangkan dengan serius untuk memanfaatkan Shoppee atau Lazada untuk mengembangkan perniagaan mereka dan belajar lebih banyak tentang menjadi penjual Shoppee atau Lazada yang menguntungkan, kerana Shoppee atau Lazada adalah pasar yang mapan yang sudah dipercayai orang dan mempunyai database yang baik. Akhirnya, anda juga harus mempertimbangkan untuk memiliki kedai dalam talian anda sendiri seperti website.

Kelebihan

 1. Memerlukan modal permulaan yang sangat sedikit
 2. Tidak perlu menjaga inventori
 3. Anda boleh memanfaatkan pasaran yang sudah ada dengan database pelanggan yang ada.

Keburukan

 1. Anda boleh dipersalahkan atas kesalahan pengirim barang anda
 2. Pasarannya sangat kompetitif
 3. Anda mesti menjual banyak untuk menjana pendapatan yang besar

2. Join Affiliate
Pemasaran afiliasi agak serupa dengan dropship tetapi dengan beberapa perbezaan utama. Dengan model e-commerce ini, anda sekali lagi tidak menyimpan inventori produk anda sendiri, dan anda tidak perlu risau tentang penghantaran produk kepada pelanggan.

Pada dasarnya, anda memilih niche yang menguntungkan untuk perniagaan dalam talian anda, dan kemudian anda mencari syarikat atau perniagaan yang berpotensi. Beberapa laman afiliasi yang paling popular adalah Clickbank.com, Amazon.com, dan CJ Affiliate by Conversant (sebelumnya Commission Junction). Di antara mereka, mereka menawarkan hampir semua produk maklumat digital (seperti ebook, fail audio, fail video) atau produk fizikal yang boleh anda fikirkan. Banyak syarikat dan jenama besar seperti lazada dan Home Depot menjalankan program afiliasi mereka sendiri.

Dengan pemasaran affiliate, anda menawarkan produk untuk dijual, misalnya, di blog atau laman web e-commerce anda. Setiap produk mempunyai niche yang menjejaki kembali ke akaun anda dengan rakan affiliate anda. Prospek yang mengklik pautan dibawa ke kedai online syarikat affiliate untuk transaksi pembayaran. Setelah mereka membeli, pembelian itu direkodkan dan anda akan mendapat komisen.

Jumlah komisen berbeza-beza bergantung kepada syarikat affifliate, tetapi umumnya 5 peratus hingga 25 peratus, atau 50 peratus atau lebih dengan produk maklumat digital. Seperti yang anda lihat , ada sedikit risiko dari pihak anda dan hampir tidak memerlukan pelaburan. Sama seperti dengan dropship, satu-satunya kos anda adalah pemasaran dan iklan untuk menarik trafik dan menghasilkan penjualan.

Perbezaan utama antara penghantaran ini dan penghantaran adalah bahawa model perniagaan lebih banyak berlaku. Yang mesti anda buat hanyalah menyediakan pautan untuk diklik oleh pelanggan dan peniaga mengendalikan semuanya; pengebilan, pemenuhan pesanan, perkhidmatan pelanggan, dll.

Yang harus anda lakukan hanyalah menangani pemasaran untuk mendapatkan prospek anda untuk membeli (melalui media sosial, pemasaran e-mel, blogging, atau kaedah apa pun yang anda pilih). Tetapi setelah mereka mengklik pautan afiliasi, itu di tangan anda. Anda tidak perlu menghantar produk atau menangani sebarang pertanyaan mengenai perkhidmatan pelanggan. Dan anda pasti tidak perlu menyimpan inventori.

Yang harus anda lakukan ialah memberi tumpuan kepada cara berbayar dan percuma untuk memasarkan perniagaan dalam talian anda.

Pemasaran afiliasi benar-benar adalah salah satu jenis perniagaan dalam talian yang paling “mudah alih” yang boleh anda mulakan.

Kelebihan

 1. Risiko rendah: Tidak memerlukan pelaburan awal
 2. Model perniagaan hands-off

Keburukan

 1. Anda bertanggungjawab untuk mengarahkan lalu lintas web ke pautan afiliasi (tidak ada lalu lintas tidak bermaksud wang)
 2. Mungkin perlu mengeluarkan wang untuk iklan dan pemasaran

3. Blogging

Sekiranya anda mempunyai kepakaran atau minat atau minat untuk subjek, anda sudah bersedia untuk mula menjana wang dengan blog. Dengan perkhidmatan seperti Blogger (www.blogger.com), anda boleh memulakan blog anda secara percuma. Anda juga boleh membuat laman web anda sendiri dan mengamankan hosting anda sendiri dengan harga yang rendah, yang biasanya merupakan jalan yang saya cadangkan, kerana banyak laman blog percuma mempunyai batasan terhadap apa yang dapat anda katakan atau lakukan, termasuk menjana wang atau iklan.8

Anda mungkin menganggap blog adalah mengenai penulisan. Dan boleh jadi jika itulah yang anda mahu lakukan. Tetapi catatan blog yang ditulis hanyalah permulaan. Anda boleh menyiarkan foto, video, dan pautan ke laman web lain, anda juga dapat menyiarkan semula berita dan artikel lain … apa-apa pun adalah permainan, asalkan ia berkaitan dengan niche anda.

Kuncinya adalah bahawa anda ingin menyiarkan kandungan asli yang berguna untuk khalayak sasaran anda dan membuat siaran secara berkala. Itu adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan kedudukan di mesin pencari dan juga membuat penonton anda mengambil tindakan.

Apakah jenis kandungan yang harus anda berikan? Apa sahaja yang menarik untuk prospek anda. Topik petunjuk, senarai 10 teratas, ulasan mengenai trend dalam artikel niche, petua dan trik anda — pada asasnya, anda perlu memberikan kandungan yang berguna. Tidak ada kekurangan idea untuk blog anda.

Anda menjana wang dengan pelbagai cara dengan blog perniagaan dalam talian.

Google AdSense.
Adakah anda pernah melayari laman web dan melihat iklan di atasnya? Kemungkinan iklan itu dijalankan melalui rangkaian iklan Google.

Iklan bayar per klik ini muncul di blog anda. Setiap kali seseorang mengklik iklan (yang sepatutnya berkaitan dengan topik yang berkaitan dengan niche anda), anda membuat beberapa sen atau lebih. Jumlah kecil setiap kali, tetapi bertambah. Ini sangat mudah dilakukan. Anda hanya perlu mendapatkan kod dari Google, meletakkannya di laman web anda – dan iklan akan muncul secara automatik di blog anda. Google hanya akan memaparkan iklan yang relevan dengan blog anda jadi itu adalah pengalaman yang baik untuk pengunjung anda dan memaksimumkan jumlah klik yang anda perolehi, yang bermaksud lebih banyak pendapatan.9

Rangkaian iklan blog.

Anda juga dapat bekerja dengan jaringan iklan selain Google, seperti Blogads, dan menjalankan iklan sepanduk di blog anda. Sama seperti iklan Google Adsense, anda meletakkan kod sekali di laman web anda dan apabila pengunjung anda mengklik iklan tersebut maka anda akan dibayar. Selain iklan sepanduk, anda juga dapat menyiarkan iklan video di laman web anda.

Dalam banyak kes, anda boleh menjana lebih banyak wang dengan rangkaian iklan blog, tetapi mereka cenderung hanya bekerja dengan blog yang mendapat puluhan ribu pelawat sebulan atau lebih; berbanding dengan Google Ads di mana anda boleh memulakan dengan segera tanpa mengira jumlah lalu lintas yang anda dapat.

Affiliate Marketing

Anda sudah tahu yang ini. Anda memasukkan pautan ke produk yang anda promosikan sebagai ahli gabungan dan setiap kali seseorang membeli produk tersebut, anda mendapat komisen. Dengan blog, anda boleh mengintegrasikan iklan dengan kandungan untuk menjadikannya lebih besar kemungkinan anda akan mendapat penjualan. Sebagai contoh, anda boleh melakukan tinjauan produk — yang merupakan kandungan yang berguna — dan kemudian menyertakan pautan untuk membeli produk di bawah pautan afiliasi.

Berikut adalah beberapa petua blog yang berjaya untuk memastikan orang dapat mencari blog anda — dan akan terus kembali. Ini adalah kunci untuk membina pengikut dan menjadikan blog anda sebagai usaha yang menguntungkan.

Anda perlu memberikan kandungan yang berguna dengan cara yang menarik.

Sekiranya blog anda membosankan atau maklumatnya boleh didapati di tempat lain, tidak ada yang akan membacanya. Jangan ragu untuk memasukkan keperibadian anda sendiri ke dalam blog.

Anda mesti menghantar kandungan secara berkala.

Orang dahagakan yang baru, jadi pastikan anda memasang artikel, video, atau apa sahaja secara konsisten. Ia dapat satu pos sehari atau tiga kali seminggu. Apa pun itu, jaga jadual yang sama. Sejarah penyiaran berselerak bermaksud kehilangan pembaca.

Sekurang-kurangnya cubalah menargetkan satu siaran, video, atau bentuk kandungan lain dalam seminggu.

Bersikap original.
Ya, blog anda sepatutnya menghasilkan wang. Tetapi anda tidak dapat membuat promosi pemasaran sepanjang masa. Fokus pada kandungan yang berguna agar pembaca anda mengenali, menyukai, dan mempercayai anda. Kemudian mereka secara semula jadi akan mengklik iklan anda atau membeli produk yang anda cadangkan. Di era internet dan media sosial ini, orang mencari keaslian.

Lakukan semua ini, dan anda akan menarik perhatian enjin carian seperti Google, yang selalu ingin meletakkan laman web dengan kandungan yang berguna dan relevan di atas hasil carian.11 Inilah yang dimaksudkan dengan pemasaran kandungan.

Anda boleh memulakan blog dalam masa kurang dari satu jam. Tetapi memerlukan masa untuk menjana wang ketika anda membina jumlah pembaca, dan hanya sebilangan kecil orang yang akhirnya membeli produk anda.

Kelebihan

 1. Kos permulaan yang sangat rendah
 2. Anda mungkin bekerja mengikut jadual anda sendiri

Keburukan

 1. Mungkin memerlukan masa yang lama untuk mula menjana wang
 2. Membuat dan menyiarkan kandungan boleh memakan masa

4. Menghasilkan Video
Adakah anda menonton video YouTube akhir-akhir ini? Sudah tentu anda tahukan! Ini adalah salah satu laman web paling popular di dunia, dengan lebih daripada 2 bilion pengguna menonton video beratus-ratus juta jam setiap hari.

Anda boleh memanfaatkan jangkauan YouTube untuk menjana wang dalam talian. Tidak salah menghasilkan video viral di seluruh dunia dan dilihat oleh berjuta-juta orang, itu adalah perkara yang baik.

Sebagai gantinya, anda akan mengikuti strategi yang terbukti untuk memaksimumkan tontonan banyak video secara berkala. Anda akan membuat kandungan yang berguna iaitu sesuatu yang menarik yang ingin ditonton oleh orang lain. Ini boleh menjadi video bagaimana atau video anda bercakap mengenai topik yang menarik bagi orang di niche anda – tanpa batasan.

Anda menjana wang dengan pendapatan iklan. Langkah pertama anda adalah membuat akaun YouTube dan mula memuat naik video. Kemudian anda mengaktifkan adsense pada setting YouTube anda. Pada dasarnya, ini memberi Google kemajuan untuk menyertakan iklan AdSense pendek dengan video anda, yang telah anda lihat jika anda telah menonton video YouTube. Apabila penonton mengklik iklan tersebut, anda akan dibayar.

Peluang lain untuk menjana wang dengan saluran YouTube adalah melalui tajaan berbayar. Bina pengikut yang cukup ramai dan syarikat akan dengan senang hati membayar anda untuk mempromosikan atau review produk dan perkhidmatan mereka dalam video anda.

Beberapa petua untuk membuat video yang kelihatan profesional (tidak memerlukan peralatan pro yang mahal):

Anda boleh menggunakan telefon pintar atau kamera video biasa. Tetapi pastikan pencahayaannya bagus sehingga semua yang ada dalam video anda jelas dan senang dilihat.

Pastikan audio jelas. Anda tidak mahu penyaman udara, bunyi binaan, atau gangguan lain.

Gunakan perisian penyuntingan mudah seperti iMovie untuk meletakkan tajuk di awal video dan untuk mengedit sebarang kelainan.

Yang paling penting, ingat bahawa video anda boleh menjadi mudah. Cukup sediakan kandungan yang berguna dan menarik. Sesuatu yang lucu juga membantu.

Dan untuk memperluas jangkauan video anda, pastikan untuk mempostingnya di laman perniagaan Facebook, Twitter, blog anda, dan saluran lain. Beri tahu orang bahawa anda berada dalam perniagaan video sekarang.

Selain pendapatan iklan dari video YouTube, Anda juga dapat menggunakan saluran YouTube untuk mengarahkan lalu lintas ke laman web anda, di mana pengunjung dapat membaca ulasan produk anda, mengklik iklan di laman web anda, atau bahkan masuk ke senarai pelanggan e-mel anda — di mana anda boleh membuat banyak jualan dengan senarai e-mel anda.

Kelebihan

 1. Anda boleh menggunakan telefon pintar atau komputer yang ada
 2. Ia berfungsi di beberapa niche yang berbeza

Keburukan

 1. Membuat dan menyiarkan video boleh memakan masa
 2. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk mula menjana pendapatan

5. Produk Maklumat

Apabila anda mempunyai perniagaan internet, itu tidak harus menjual produk fizikal. Sebenarnya, produk maklumat digital adalah salah satu kaedah paling mudah dan cepat untuk menjana wang.

Tidak ada kekurangan cara untuk membuat produk maklumat, tetapi format yang paling popular termasuk:

Audio: telekonferensi yang dirakam, temu ramah, kursus, atau sebilangan produk lisan yang lain
Video: webinar yang dirakam, bagaimana, wawancara
Teks: ebook, buku petunjuk semacam, panduan perjalanan
Dalam setiap kategori ini, anda boleh menjadi kreatif dan membuat apa-apa jenis dan format kandungan, asalkan menarik dan berguna.

Tidak kira dengan cara apa anda melakukannya, itu adalah pendapatan pasif. Sambil tidur pun boleh buat duit kerana anda menjual produk ini di laman web anda dan pelanggan dapat membeli dan memuat turunnya pada bila-bila masa siang atau malam, secara automatik. Yang mesti anda buat ialah memeriksa penjualan secara berkala untuk melihat topik atau jenis produk apa yang paling laris sehingga anda dapat menjana lebih banyak.

Kelebihan

 1. Boleh mendatangkan pendapatan pasif setelah anda meletakkan produk di pasaran
 2. Boleh menjadi kaedah cepat menjana wang

Keburukan

 1. Membuat produk memerlukan kerja dan masa awal
 2. Anda mungkin perlu melaburkan sejumlah wang pada mulanya